Οδηγός επιβίωσης: Κεφάλαιο 1 Διαλέξεις

Ελπίζουμε εσύ να μην αντιμετώπισες ποτέ αυτό το πρόβλημα, αλλά εμάς οι μεγάλες διαλέξεις μερικές φορές μας κουράζουν. Οπότε μαζέψαμε όλα τα κόλπα μας για να σε βοηθήσουμε να αντέξεις τις πιο βαρετές διαλέξεις σου!

Οδηγός επιβίωσης: Κεφάλαιο 1 Διαλέξεις

Ελπίζουμε εσύ να μην αντιμετώπισες ποτέ αυτό το πρόβλημα, αλλά εμάς οι μεγάλες διαλέξεις μερικές φορές μας φαίνονται ανιαρές και μας κουράζουν. Οπότε μαζέψαμε όλα τα κόλπα που έχουμε ακούσει και εφαρμόσει ανα τα χρόνια για να βοηθήσουμε και εσένα να επιβιώσεις από τις πιο βαρετές και πολύωρες διαλέξεις σου!

Ντύσου άνετα.

Είσαι από εκείνους που θέλουν να κάνουν εντύπωση μπαίνοντας στην αίθουσα ή από εκείνους που βάζουν απλά την πιο άνετη φόρμα τους; Λοιπόν τα άκρα δεν κάνουν ποτέ καλό! Φόρεσε κάτι άνετο, μέσα στο οποίο θα νιώθεις όμορφα! Είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ψυχολογία σου όσο και για να αντέξεις καθιστός πολλές ώρες.


Ξύπνα νωρίς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον μισή ώρα από την στιγμή που θα ξυπνήσουμε για να περάσει η επήρεια του ύπνου στο σώμα μας, οπότε ανεξάρτητα από το πόσο κοντά μένεις στην σχολή σου, ξύπνα λίγο νωρίτερα! Ειδικά αν έχεις πρωινό μάθημα, μια σταθερή ρουτίνα το πρωί θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά για την διάλεξη.

Τα σνακ και τα ροφήματα είναι οι καλύτεροί σου φίλοι.

“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” λέει ο θυμόσοφος λαός και ίσως κάτι να ξέρει! Πριν από την διάλεξη, εφοδιάσου με κάποιο ρόφημα, είτε αυτό είναι καφές, είτε είναι νερό είτε οτιδήποτε άλλο θα σε κρατά σε εγρήγορση. Σημαντικό είναι και κάποιο σνακ για να τσιμπήσεις κάτι το διάλειμμα.

“Συγνώμη μήπως ξεχάσαμε να κάνουμε διάλειμμα;”

Όλοι έχουμε δοξάσει εκείνον τον φοιτητή που υπενθυμίζει στον καθηγητή ότι πέρασε η ώρα. Πάρε λοιπόν την τύχη σου στα χέρια σου και θύμισε στον καθηγητή να κάνει διάλειμμα κάθε 45 περίπου λεπτά, ώστε να είναι για όλους πιο εύκολο να τον παρακολουθήσουν και για τον ίδιο να διδάξει με μεγαλύτερη όρεξη (δεν θα γίνουν θαύματα αλλά εμείς μπορούμε να ελπίζουμε).

Ίσιωσε την πλάτη σου.

Οσο πιο χαλαρά κάθεσαι τόσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο να σε πάρει ο ύπνος! Δοκίμασε να ισιώσεις την πλάτη σου όταν κάθεσαι και θα δεις ότι θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και θα καταπολεμήσεις με μεγαλύτερη ευκολία την υπνηλία που σε διακατέχει κάθε φορά που μιλάει ο καθηγητής.

Ζωγράφισε.

Πολλούς φοιτητές τους βοηθά να έχουν απασχολημένα τα χέρια τους για να ακούσουν καλύτερα και πιο ουσιαστικά την διάλεξη. Στα πλαίσια του “χαμήλωσε την μουσική να δω κάτι”, κάποιες φορές οι αισθήσεις μας παρεμβάλουν μεταξύ τους και τα ερεθίσματα μας χαώνουν, προσπάθησε λοιπόν να απομονώσεις εκείνη που είναι σημαντικότερη την προκειμένη στιγμή (συνήθως είναι η ακοή).

Κράτα σημειώσεις.

Γράφοντας τα σημαντικά σημεία της διάλεξης βοηθάς τον εαυτό σου και να καταλάβει καλύτερα το αντικείμενο, αλλά και να κάνει επανάληψη ή να απαντήσει αργότερα σε κάποια ερώτηση του καθηγητή!

Κάνε και καμιά ερώτηση.

Όταν το μάθημα είναι μονότονο ο μόνος που μπορεί να σε σώσει είναι, όσο κλισέ και αν ακούγεται, ο εαυτός σου! Συμμετέχοντας ενεργά στο μάθημα κατευθύνεις τον καθηγητή στα σημεία που εσύ θέλεις να εμβαθύνεις και παράλληλα δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για το αντικείμενο (ειδικά σε μικρότερα τμήματα το να αποκτήσεις καλές σχέσεις με τον καθηγητή μπορεί να φανεί σωτήριο μετέπειτα)!

Κάθισε με τους φίλους σου.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε βοηθάει, μοιράσου την ταλαιπωρία αυτή με τους φίλους σου! Η διάλεξη μπορεί να αποτελέσει την τέλεια αφορμή για να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και να παίξετε τρίλιζα ή να κανονίσετε που θα πάτε για καφέ μετά. Προσοχή! Μην κάνετε σαν χούλιγκανς, να περάσετε καλά δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό προς τους συμφοιτητές και τον καθηγητή σας!