Οδηγός Επιβίωσης: Κεφάλαιο 2 Καθηγητές

Οδηγός Επιβίωσης: Κεφάλαιο 2 Καθηγητές

Ανεξάρτητα από το αν σου αρέσει ή όχι το αντικείμενο που σπουδάζεις, σίγουρα κάποια στιγμή θα συναντήσεις στην ακαδημαϊκή σου πορεία κάποια μαθήματα άκρως βαρετά, ανούσια, ίσως και αχρείαστα. Τί είναι εκείνο που κάνει όμως μια διάλεξη ενδιαφέρουσα ή όχι; Λοιπόν, για εμάς είναι ο καθηγητής! Για αυτό σου ετοιμάσαμε κάποια inside tips για να αντέξεις τους πιο κουραστικούς και περίεργους καθηγητές σου.

Tip #1: Η πρώτη διάλεξη είναι κλειδί.

Μην χάσεις για κανέναν λόγο την πρώτη διάλεξη κανενός μαθήματος. Είναι η πιο καθοριστική στιγμή για να καταλάβεις τι ζητάει ο καθηγητής από εσένα στην εξεταστική, τι θέλει να ακούσει και πόσο τον ενδιαφέρει η συμμετοχή στην διάλεξη. Υπάρχουν θρύλοι πως κάποιοι καθηγητές γράφουν μέχρι και απαράβατους για εκείνους κανόνες του μαθήματός τους στον πίνακα.

Tip#2: Δώσε βάση στα SOS.

Όλοι οι καθηγητές λένε πως δεν υπάρχουν SOS και πως πρέπει να τα ξέρετε όλα, αλλά σχεδόν όλοι μέσα στην διάλεξη δίνουν σχεδόν ακριβώς τα θέματα αν προσέξεις που δίνουν βάση. Αν θες να περάσεις το μάθημα με την πρώτη και να μην τον ξαναδείς δώσε βάση.

Tip#3: Κάνε καλό φινάλε.

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς ή δεν αντέχεις να παρακολουθήσεις όλες τις διαλέξεις, πολλοί καθηγητές (όσο στρυμμένοι και αν είναι) θυμούνται ονόματα. Οπότε φρόντισε να βρίσκεσαι στις τελευταίες διαλέξεις και να συμμετέχεις όσο περισσότερο γίνεται. Με άλλα λόγια, μείνε στους αξέχαστος (με την καλή έννοια), όλο και κάπου μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

Tip#4: Φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι.

Οκ, ο καθηγητής είναι απαράδεκτος και δεν αντέχεις να παρακολουθείς το μάθημα του, αλλά υπάρχει προαιρετική εργασία! Ξεκίνα να ψάχνεις ομάδα χθες. Οι εργασίες είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις όντως κάτι από έναν βαρετό διδάσκοντα, να δεθείς περισσότερο με τους συμφοιτητές σου και αν είσαι τυχερός να ευνοηθείς και στην τελική βαθμολογία λίγο.

Tip#5: Δεν θα σκάσουμε κιόλας!

Αν πραγματικά δεν τον αντέχεις και δεν υπάρχουν παρουσίες στο μάθημα, μην χάνεις τον χρόνο σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει χαλαρά μέχρι μια μέρα πριν την εξέταση! Ξεκίνα με τον δικό σου ρυθμό να διαβάζεις την ύλη για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή και πρέπει να το ξαναπεράσεις όλο αυτό και του χρόνου…