Πως να εξασφαλίσεις την επιτυχία σου σε 5 βήματα

Πως να εξασφαλίσεις την επιτυχία σου σε 5 βήματα

Χαίρεται και πάλι!

Σήμερα θα μιλήσουμε για μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη και για πολλούς «τρομακτική». Σήμερα λοιπόν, θα μιλήσουμε για στόχους. Ωστόσο, επειδή  «Α goal without a plan, is just a wish» όπως λένε και οι αγγλομαθείς φίλοι μας, θα συζητήσουμε και για το σχέδιο επίτευξης του στόχου μας αλλά και την σημασία του.

Ακούγοντας τη λέξη «στόχος» λοιπόν, αρκετός κόσμος υποσυνείδητα αγχώνεται. Σκέψεις του τύπου «Και αν δεν τα καταφέρω;», περνάνε στιγμιαία από το μυαλό σου, μέχρι να έρθουν οι επόμενες όπου θα πεις «Το έχω! Θα το πετύχω!».

Η ειρωνεία βέβαια στην παραπάνω υπόθεση, βρίσκεται στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να είσαι λάθος. Συνέχισε λίγο ακόμη και θα σου πω το γιατί.

Κάθε φορά που θέτεις ένα καινούργιο στόχο, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.
1)    Είσαι τρομερά ενθουσιασμένος με τον εαυτό σου, χαίρεσαι, νιώθεις ετοιμοπόλεμος και θέλεις να το πεις σε όλους.
2)    Αγχώνεσαι, το υπέρ-αναλύεις, εξετάζεις όλες τις περιπτώσεις όπου θα μπορούσε κάτι να στραβώσει και πάλι από την αρχή.

Κι όμως. Παρόλο που οι δύο αυτές περιπτώσεις σου φαίνονται η μέρα με την νύχτα, έχουν ένα κοινό σημείο.

Δεν έχεις δημιουργήσει πλάνο ή δεν είσαι αρκετά συνεπής στο πλάνο σου.

Συνέχισε μαζί μας λοιπόν για να μάθεις πώς να μην αποσπάται ποτέ η προσοχή σου από τους στόχους σου και να αυξήσεις εκθετικά τις πιθανότητες σου να πετύχεις!

Δημιούργησε ένα συγκεκριμένο πλάνο και θέσε σωστά τις προτεραιότητές σου.

Σκέψου την εθνική μας ομάδα στο Euro του 2004, τον Elon Musk όταν σχεδίαζε την Tesla, τον Arnold Schwarzenegger όταν ανέβαινε στο «σανίδι» για το Mr. Universe ή τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν έλεγε το πασίγνωστο σε όλους μας «λεφτά υπάρχουν» (Το τελευταίο καλύτερα κάνε πως δεν το διάβασες ποτέ).

Όλοι οι παραπάνω όμως είχαν ένα κοινό. Είχαν ένα συγκεκριμένο πλάνο και έμεναν πιστοί σε αυτό μέχρι το τέλος. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Στο παραπάνω βέβαια, πολύ χρήσιμες μπορούν να σου φανούν εφαρμογές όπως το Trello, το Monday.com ή αν θέλεις κάτι με πιο απλό interface μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ToDoist.

Θέσε έξυπνους στόχους!

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Τις περισσότερες φορές, οτιδήποτε κάνουμε, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Και το να θέτεις S.M.A.R.T Goals αποτελούσε ανέκαθεν μία πολύ σοφή επιλογή στο δρόμο σου προς την επιτυχία!

Επειδή όμως, αν μέσω αυτού του άρθρου είναι η πρώτη φορά που γνωριζόμαστε, πιθανότατα δεν το έχεις ξανακούσει, ας γίνουμε κι εμείς λίγο πιο συγκεκριμένοι:

S →  SPECIFIC
M →  MEASURABLE
A →  ACHIEVABLE
R →  RELEVANT
T →  TIME BOUNDED

Με αυτό τον τρόπο θα έχεις τη δυνατότητα να συγκεντρώνεσαι σε ένα σημείο από τον τελικό σου στόχο κάθε φορά και να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεσαι και πόσο δρόμο έχεις ακόμα.

Βελτίωσε το Time Management σου

Η καθημερινότητα σου, πιθανότατα είναι δύσκολη. Έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και νιώθεις ότι ο χρόνος δεν σου φτάνει. Είναι σεβαστό και πίστεψε με, έχουμε περάσει κι εμείς από αυτό το στάδιο κι επειδή θέλουμε να κοιτάμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα ξεκινήσουμε πρώτα με τα κακά νέα. Η ημέρα δυστυχώς, έχει μόνο 24 ώρες. Το αποδεχόμαστε και προχωράμε. Τα θετικά νέα όμως, είναι ότι εφαρμογές που σίγουρα έχεις στο κινητό σου, ακόμη και αν δεν τις έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ, όπως το Google Calendar μπορούν να γίνουν ο καλύτερος σου φίλος, σε αυτή τη μάχη σου με τον χρόνο. Επιπλέον μπορείς να δημιουργείς το πρόγραμμα σου από το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και σε εβδομαδιαίο επίπεδο από την Κυριακή, ώστε να μην αναλώνεσαι καθημερινά με τις «υποχρεώσεις» που έχεις να φέρεις εις πέρας και να γνωρίζεις και ακριβώς πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις στο κάθε τι. Δοκίμασε το για 1 μήνα και θα μας θυμηθείς!

Οραματίσου την επιτυχία σου!

Ο Paulo Coelho, θα έλεγε, «να τον αγαπάς τον εαυτό σου. Να τον προσέχεις και να του μιλάς όμορφα. Να τον επιβραβεύεις για αυτά που κάνει καλά.» και ενώ στο τελευταίο, θα αναφερθούμε κι εμείς στη συνέχεια, τώρα θα σου πούμε να οραματίζεσαι την επιτυχία σου. Να πιστεύεις στον εαυτό σου. Να πιστεύεις στην ομάδα σου και να γνωρίζεις τις δυνατότητες σου. Όχι για να σου βάζουν «φρένο» στους στόχους σου, αλλά για να γνωρίζεις που πρέπει να δώσεις περισσότερη βάση και να αναπροσαρμόζεις στο πλάνο σου. Να θυμάσαι ότι οι στόχοι σου είναι κάτι ζωντανό. Εξελίσσονται μαζί σου και δεν είναι κακό να τους προσαρμόζεις στις ανάλογες συνθήκες κάθε φορά. Άλλωστε αλλιώς, πως θα ήταν S.M.A.R.T?

Να επιβραβεύεις τον εαυτό σου

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνει ο περισσότερος κόσμος στην προσπάθεια του να επιτύχει τους στόχους του, είναι το γεγονός ότι δεν επιβραβεύει σχεδόν ποτέ τον εαυτό του. Εσύ είσαι το Motivation σου και τις περισσότερες φορές πριν έρθει η στιγμή που θα σε επιβραβεύσουν οι γύρω σου, πρέπει να επιβραβεύεις εσύ τον εαυτό σου για κάθε μικρό στόχο που πετυχαίνεις. Έτσι, αφενός θα νιώθεις μόνιμα πιο ανανεωμένος και θα έχεις περισσότερη όρεξη να εργαστείς σκληρά για να τα καταφέρεις. Αφετέρου, δεν θα σε επηρεάζουν αρκετά οποιεσδήποτε χαμένες «μάχες» στη συνέχεια του ταξιδιού σου.