Εξεταστική εξ αποστάσεως; Προετοιμάσου κατάλληλα με αυτά τα 7 tips

Μία ακόμη εαρινή εξεταστική, βρίσκεται προ των πυλών και είτε είναι η πρώτη σου είτε είσαι από εκείνους οι οποίοι φλερτάρουν με το πτυχίο ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μάλλον έχεις αγχωθεί! Έλα πες την αλήθεια. Αλλιώς τι δουλειά έχει ένας τύπος σαν και σένα, σε ένα μέρος σαν και αυτό;

Εντάξει, φτάνει. Τέρμα η εισαγωγή. Χαλάρωσε, συγκεντρώσου, άπλωσε μας το χέρι σου και έλα να κάνουμε βουτιά στα βαθιά για να βγάλουμε μία άκρη!

Είναι γεγονός ότι τα πάντα έχουν κάποιο κόστος και σίγουρα το ίδιο ισχύει και για όλα εκείνα τα ατελείωτα βράδια που κάναμε μαραθωνίους σειρών, εξαντλημένοι από το ολοήμερο πρόγραμμα μας ή εκείνα τα πρωινά που το να ανοίξουμε τον υπολογιστή για να συνδεθούμε σε μία online διάλεξη φάνταζε πιο μακρινό και από ταξίδι στο διάστημα. Και παρόλο που δεν ήρθες εδώ για να ακούσεις τον ορισμό του κόστους ευκαιρίας, θελήσαμε να κάνουμε μία μικρή αναδρομή σε αυτές τις αμαρτωλές νύχτες.

Εμείς λοιπόν σου παραδίδουμε το σεντούκι και σου ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

1. Βρες το κίνητρο σου

Start with WHY όπως λέει και ο Simon Sinek και άλλωστε ποιο είμαστε εμείς για να διαφωνήσουμε?! 

Είναι κομβικής σημασίας να γνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με την διαδικασία της εξεταστικής και να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κάθε φορά που σου φαίνεται ότι οι προσπάθειες σου να αποστηθήσεις εκείνο το κεφάλαιο εμπορικού δικαίου ή να λύσεις εκείνο το τέταρτο θέμα νιώθεις ότι δεν αποδίδουν. Αυτό θα σε κρατήσει on track και άλλωστε τα πιο ωραία goal είναι αυτά στο 90’.

2. Οργανώσου

Και όχι. Δεν εννοούμε να μπεις σε κάποια παράταξη. Οργάνωσε το χρόνο σου, μελέτησε το πρόγραμμα τη εξεταστικής σου. Υπολόγισε τι κενό έχεις ανάμεσα σε κάθε μάθημα και βγάλε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορείς να τηρήσεις με ακρίβεια!  20 μέρες είναι, τι ψυχή έχουν; 

Bonus tip: Μπορείς να δημιουργήσεις και μία ομάδα διαβάσματος μαζί με τους συμφοιτητές σου! Είναι γεγονός ότι η ομαδική δουλειά μπορεί να κάνει θαύματα και εκτός του αμφιθέατρου, if you know what we mean.

3. Pomodoro Technique

Όχι δεν πρόκειται για κάποια ιταλική μακαρονάδα, αλλά για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και διαδεδομένους τρόπους time management που έχουν εφευρεθεί ποτέ! Παραδοσιακά μοιάζει κάπως έτσι:

  • Ορίζεις την εργασία που θέλεις να φέρεις εις πέρας
  • Βάζεις το χρονόμετρο στα 25’
  • Μόλις το χρονόμετρο χτυπήσει κάνεις ένα διάλειμμα για 3-5’
  • Μετά από 4 ίδιους κύκλους, κάνεις ένα διάλειμμα 15-20’

4. Να γνωρίζεις το είδος της εξέτασης

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις την διάρθρωση της εξέτασης που πρόκειται να δοκιμαστείς και επιπλέον οι περισσότεροι καθηγητές είναι θετικοί στο να απαντήσουν σε περίπτωση που τους ρωτήσεις! Επιπλέον γνωρίζοντας το είδος της εξέτασης, μπορείς να προετοιμάσεις κατάλληλα το πρόγραμμα το διαβάσματος σου.

5. Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος…

Η αλήθεια είναι ότι και ο ύπνος και ο ήλιος είναι εξίσου ευεργετικοί για τον άνθρωπο και όποιος πει το αντίθετο μάλλον κάτι του έχουν μάθει λάθος. Να κοιμάσαι καλά. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου είναι το Α-Ω για την άριστη λειτουργία του εγκεφάλου. Και όπως σωστά μάντεψες, στην περίπτωσή μας αυτό είναι κάτι που το χρειαζεσαι!

6. Να είσαι συγκεντρωμένος

Δυστυχώς το σπίτι μας, (τις περισσότερες φορές), απέχει αρκετά από την ησυχία που έχει το αμφιθέατρο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος στον οποίο θα επιλέξουμε να δώσουμε την εξέταση, να είναι οργανωμένος. Ακόμη, θα πρέπει να έχει ησυχία και να είναι ένα μέρος φωτεινό που μας κρατάει σε εγρήγορση! 

Bonus Tip: Κλείσε το ίντερνετ σε όλες τις συσκευές γύρω σου, εκτός από αυτή στην οποία θα δώσεις την εξέταση. Θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου.

7. Πάρε μία βαθιά ανάσα και…

Την ημέρα της εξέτασης, σήκω από νωρίτερα και κάνε την καθημερινή σου ρουτίνα! Ντύσου όπως θα ντυνόσουν αν θα πήγαινες στο αμφιθέατρο, φάε ένα καλό πρωϊνό, πάρε μία βαθιά ανάσα και… Καλή σου επιτυχία!!

© 2021 UniStudents. All rights reserved.